knipoog | nieuwbouw van een buitenschoolse kinderopvang
De nieuwbouw Knipoog wordt tegenaan het bestaande ontmoetingscentrum ‘Rozenhof’ gebouwd en vlak naast de bibliotheek. De drie opeenvolgende publieke gebouwen worden enerzijds aan elkaar geschakeld door een nieuw pad achtere de haag, maar tevens van elkaar gescheiden dankzij kleine tussenliggende groenzones. Dit laat toe dat het gebouw op zich staat, met een eigen karakter, maar toch ook een plaats krijgt in het geheel. Het pad mondt uit in een ontmoetingsplein dat de toegang van de bib en Knipoog bundelt. Hier komt je binnen in de onthaalruimte van Knipoog.
We willen de drie gebouwen harmonieus aan elkaar schakelen. Zo wordt, net als de omliggende bebouwing, het volume laag gehouden en zoeken de zachthellende daken de hoogte van de buurvolumes op.
In ons ontwerp wordt Knipoog gekoppeld aan het bestaande ontmoetingscentrum ‘Rozenhof’. Deze zaal kan, bij een grote bezetting van Knipoog, functioneren als uitbreidingszone. Hierdoor kunnen we de vierkante meters van de nieuwbouw tot een minimum beperken.
Vijf grote ruimtes voor diverse leeftijden of activiteiten in de kinderopvang schikken zich rond een functionele centrale kern. Daarin wordt het sanitair gegroepeerd, samen met de keuken, de bergruimte en bovenop de technieken. Tussen meer ‘stille’ en ‘luide’ ruimtes bevinden zich tussenzones die het geluid bufferen en grote akoestische ingrepen omzeilen. Deze kern is dragend wat een vrij grondplan toelaat, daardoor kunnen tussenwanden later makkelijk worden weggenomen of aangepast.
De functionele kern, met onderaan sanitair en berging, bovenaan technieken, priemt als een grote schouw boven het dak uit. Van hieruit plooit het dakvlak naar elke gevel. Het dak werkt als een grote hoed die alle gevels samenbrengt en binnenin elke ruimte een eigen karakter geeft.
Een kinderopvang nodigt uit tot het gebruik van zachte, huiselijke materialen. Hout komt dan ook terug op allerlei niveaus van het gebouw: in het buitenschrijnwerk, de wandbekleding en het meubilair. Deze houten lambrisering, die we laag houden, op een vertrouwelijke maat voor kinderen, zorgt ervoor dat het gebouw binnenin één groot meubel lijkt.
In de gevel worden de houten ramen horizontaal afgelijnd op eenzelfde hoogte, de horizontale band, breekt de verticale stijlen en houdt ook de ramen op menselijke maat. Op zitbankhoogte, boven de betonnen plint, loopt een tweede horizontale band die op goed uitgekozen plaatsen, uitgedikt wordt tot een bankje.
Dit gebouw is niet alleen duurzaam in haar materiaalkeuze, het heldere grondplan zorgt ook voor efficiëntie van het materiaalgebruik. Het ritme van de verticale stijlen wordt bijvoorbeeld bepaald door de breedte van een plaat om zo materiaalverlies te vermijden.
inplantingsplan
grondplan niveau 0
snede
snede
locatie : Wortegem-Petegem
fase : opgeleverd
jaar : 2019-2024
opdrachtgever : gemeente Wortegem-Petegem
team : stabiliteit : H110 architecten en ingenieurs - technieken : HP engineers
foto’s : Michiel De Cleene