familia | herontwikkeling cinemacomplex tot kantoren en appartementen
Dit voormalige cinemacomplex bevindt zich in het hart van Ronse, aan de voet van de Sint-Hermesbasiliek. Het gebouw stond al enkele decennia leeg. De herontwikkeling kadert binnen het stadsvernieuwingsproject voor ‘de Vrijheid’, deze bijzondere historische structuur werd daarbij weer gevisualiseerd met een autoluwe heraanleg van het openbaar domein, het versterken van de groenstructuren en het openleggen van de waterlopen. Het achterste deel van de familia-site, tussen de 2 beken, zal daarbij een groene stadsparking worden. Het voorste deel is onze projectzone en vormt de schakel tussen de oude binnenstad en de groene stadparking.
Verwijzend naar het verleden wordt de projectzone ontwikkeld als een dun gesloten bouwblok rond een centraal binnenplein. Via de voormalige cinematoegang zal men van aan de kerk onder de voorbouw het binnenplein kunnen bereiken, om dan met een tweede onderdoorgang en een brugje over de beek, centraal op de stadsparking toe te komen. Het groene binnenplein van 20x20m dat zo ontstaat biedt een diagonale passage voor voetgangers, publieke en private buitenruimte worden hier verweven. Met rondom een begroeide luifel, op 4m hoogte, die het oude en nieuwe tot een geheel aan elkaar rijgt.
Aangenaam werken en wonen rondom een vlotte publieke passage. In de sokkel van het gebouw worden een aantal diensten voorzien zoals ateliers, kantoren, een koffiebar,... met erboven een 10-tal appartementen van diverse typologieën variërend tussen de 80 en 140 m2. Met een loggia, daktuinen, inpandige en uitwendige terrassen, een gelijkvloerse tuin en groendaken wordt uitvoerig voorzien in stedelijke buitenruimte.
Het oude poorthuis (typologie herenhuis) langs de zijde van de basiliek wordt gerenoveerd. De nieuwbouwvleugels die hier bij aanleunen, nemen een bemiddelende rol op in het historische stadsweefsel. Nieuwe materialen, nieuwe verhoudingen, in kleine nuances tot het oude voorbeeld… Maar wel een verder breien op de geleding en detailgraad van het herenhuis en andere waardevolle panden uit de omgeving. Een ritmiek die van de gevel in de straat langs de basiliek naar de beek toe geleidelijk vrijer wordt opgevat.
Het project maakt hoge duurzaamheids-eisen waar. Van compact stapelen, grondplannen die meerdere scenario’s toelaten, sterke inzet op gebouwschil, tot geothermie en lichtsturing. Zoveel mogelijk groen en ontpitting. Maar ook een focus op verantwoord materiaalgebruik (gewogen volgens Nibe, Totem), tot volledig ‘lijmloos’ en ‘onverzaagd’ demonteerbaar circulair meubilair voor het kantoor dat erin huist…
bouwjaar : 2018 - 2021 (groenaanleg uitvoering 2022)
team : ism. bert michels - architect | bm engineering - stabiliteit | daidalos - akoestiek
beelden : michiel de cleene