CASCO ontwikkelt ecocysteem voor biobased bouwmaterialen
CASCO staat voor CArbon Sink COnstruction en wil de enorme ecologische voetafdruk van de Europese bouwsector verlichten. In de huidige ‘Europese richtlijn energieprestatie gebouwen’ (EPBD) ligt de nadruk op de reductie van operationele CO2-uitstoot van gebouwen.
Van operationele naar materiaalgebonden koolstof
Recent onderzoek (Xiaoyang Zhong et al. 2021) toont echter aan dat een reductie van de operationele CO2-uitstoot in gebouwen vaak gepaard gaat met een toename van de materiaalgebonden CO2-uitstoot, door het gebruik van meer materiaal of materiaal met een hoge CO2-uitstoot bij productie en meer en complexere installaties.
Europa werkt momenteel aan een herziening van de EPBD, waarin CO2-uitstoot over de hele levenscyclus van gebouwen in rekening wordt gebracht. Lokale en natuurlijke grondstoffen zoals hout, stro, hennep en bermmaaisel kunnen de ecologische voetafdruk van de bouwsector aanzienlijk verkleinen (UN, CTCN) maar worden amper gebruikt.
Ecosysteem uitbouwen voor lokale en natuurlijke bouwmaterialen
Met het project CASCO willen de projectpartners voor de grensregio Vlaanderen-Nederland een ecosysteem uitbouwen voor het opschalen van het gebruik van lokale en natuurlijke bouwmaterialen.
Deze materialen, die in hun verwerking een lage embodied carbon hebben, slaan in hun groeifase CO2 op (carbon sink) en doen zo de materiaalgebonden CO2-uitstoot van nieuwe gebouwen sterk dalen. Bouwen met lokale en natuurlijke materialen moet voor bouwprofessionals de meest voor de hand liggende keuze worden. Om dit doel te bereiken, willen we zowel de vraag naar als het aanbod van biobased bouwmaterialen vergroten.
Waarop zetten we in?
Partners
CASCO wordt gedragen door de volgende partners:
Pixii, Universiteit Gent, Avans Hogeschool, VIBE, Inagro, LabLand, Woonder, Pitterz, Seedscope Insight, FRAAi architecten en murmuur architecten.
Pixii, Universiteit Gent, Avans Hogeschool, VIBE en Inagro zetten hun expertise als kennisinstellingen binnen dit project in voor:
LabLand, Woonder, Inagro, Avans Hogeschool, VIBE en Pixii worden in het kader van dit project beschouwd als competentiecentra en zullen in die hoedanigheid de voornaamste partners zijn in het luik adviseren en professionaliseren van de bedrijfsvoering.
Woonder, Pitterz en Seedscope Insight kunnen gezien worden als ondernemingen die in de toeleveringsketen actief zijn.
FRAAi architecten en murmuur architecten hebben als ontwerpers beiden expertise in toepassing van natuurlijke grondstoffen en bouwmaterialen in concrete bouwprojecten.
Murmuur architecten werkt mee aan de ketenopbouw rond werken met lokaal hout en ondersteunt de opvolging van pilootprojecten. Enkele van de eigen lopende projecten worden als pilootproject gevolgd.
Meer informatie over het project vind je op deze website.
Zie hieronder ons project 'boskant'.