beisloven | milieu- & natuureducatief centrum
We leggen de nadruk op eenvoud en functionaliteit, met grote aandacht voor duurzaamheid. De structuur van het gebouw blijkt in behoorlijk goede staat is en het gebouw heeft in zijn eenvoud toch een bepaalde charme. Dit leidt tot de conclusie dat we het gebouw maximaal dienen te bewaren en benutten zoals het is. We zien het mogelijk een heldere indeling te maken binnen de huidige ruimte als goede basis vormt voor een logisch functionerend geheel.
De klas, de polyvalente ruimte en het labo zijn van elkaar gescheiden door mobiele wanden die functioneren als grote deuren. Deze maken een zeer flexibel gebruik van de ruimte mogelijk: drie individuele ruimtes, een grote klas en zaal of één grote zaal. Elk van de ruimtes is in de verschillende gebruiksscenario’s toegankelijk zowel van binnen als van buitenaf. De flexibele indeling maakt een multifunctioneel gebruik van het gebouw mogelijk door het snel wisselen van schaal of qua invuling van de lokalen.
We vullen het eenvoudige volume aan met een buitenklas en luifelstructuur die het geheel tegelijk meer présence en functionaliteit zal geven op de overgang tussen binnen en buiten. Gezien het educatieve programma hier in nauwe relatie staat tot de landschappelijke omgeving, zijn die tussen-ruimtes net cruciaal.
De bestaande structuur is tegelijk de drager van het groendak dat zich overheen het gebouw plooit. We laten het groen tegen, langs en op het gebouw lopen. De robuuste structuur van het gebouw kan dit gerust verdragen en het verzacht de overgang van de gevels naar de natuurlijke omgeving.
inplantingsplan
grondplan niveau 0
gevel
locatie : zottegem
fase : opgeleverd
jaar : 2017-2024
murmuur architecten ism. AiT architecten
opdrachtgever : Solva
team : stabiliteit : Lime - akoestiek : Daidalos Peutz - buitenaanleg : Korstmos
foto’s : Michiel De Cleene, Bruno Heuleu